Grejpfrut – owoc nie tylko na cellulit

, ,

O owocach pomagających w walce z cellulitem już pisałam – ale uważam że grejpfrut jest tak szczególnym i pomagającym praktycznie na wszystko owocem – że warto się z nim bliżej zaznajomić.
Jesteście gotowe na porcję konkretnej wiedzy o grejpfrucie – to zaczynamy 🙂 Tym bardziej – że nieodpowiednio stosowany – czyli zjadany nie wtedy kiedy się powinno go spożywać – może nawet zabić 🙂 Oczywiście nie sam tylko w połączeniu z lekami (potrafi podnieść wchłanianie niektórych leków nawet 15-krotnie). Dlatego nigdy nie popijajcie tabletek sokiem z grejpfruta.

No to mała notka historyczna 🙂 Grejpfruty są znane nam już od wieków. Do Europy zostały sprowadzone z wyspy Barbados w XVII wieku. W 90% składają się z wody. Natomiast w tych pozostałych 10 znajduje się ponad 400 różnych związków chemicznych – których wpływ na nasze zdrowie nie do końca jest jeszcze zbadany i udowodniony 🙂
Wśród tych substancji możemy znaleźć takie związki jak:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę PP,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • cynk,
  • fluor,
  • magnez,
  • mangan,
  • potas
  • Błonnik
  • Cukier
  • Kwasy Organiczne
  • Karoteny
  • Flawonoidy
  • Pektyny
  • Narynginę – poprawia pracę jelit, przyspiesza przemianę materii, i lekko przeczyszcza, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie

i wiele innych często dziwnie brzmiących związków.

Tak jak pisałam – ta różnorodność sprawia – że grejpfruty są dobre praktycznie na wszystko 🙂 I coraz częściej naukowcom udaje się udowodnić ich prozdrowotne właściwości. Chcecie konkrety?? Proszę bardzo:

zalecany dla diabetyków – ze względu na niski wskaźnik diabetyczny (czyli powolny wzrost stężenia glukozy w krwi)  oraz niewielką zawartość węglowodanów. Znany ze swoich właściwości obniżających we krwi poziom glukozy i zwiększających wrażliwość tkanek na insulinę

obniża poziom cholesterolu we krwi – a co za tym idzie obniża ryzyko zawału serca – dzięki zawartości przeciwutleniaczy w postaci flawonoidów i witaminom – głównie C i E. Oczywiście nie do końca jeszcze to wiadomo – ale naukowcy przypuszczają że grejpfruty mają także inne substancje które obniżają poziom cholesterolu. Na razie nie wiadomo – wiadomo że faktycznie zbijają nam cholesterol

przeciwdziała miażdżycy i wspomaga układ krążenia – oprócz tak ważnego obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi potrafi także częściowo go wypłukiwać z naczyń krwionośnych jeśli już się odłożył w postaci złogów zmniejszających średnicę naczyń krwionośnych. Ale to nie koniec. Potrafi także wzmacniać i uszczelniać ścianki naczyń krwionośnych, obniżać krzepliwość krwi. Stąd silne działanie antymiażdżycowe, przeciwzawałowe i przeciwudarowe.Sporo jak na jeden owoc – tym bardziej – że wystarczy zjadać jeden dziennie by zauważyć pozytywne efekty

odchudza – jest bardzo niskokaloryczny – zaledwie 36 kcal na 100 g owocu. Zawiera wiele substancji, które pomagają usuwać tłuszcz z organizmu – dlatego tak często występuje  w różnych dietach. Co ważne utrudnia także odkładanie się nowych warstewek tłuszczu w organizmie. Przeprowadzono badania, z których wynika, że zjadanie zaledwie połówki grejpfruta do każdego posiłku powoduje znaczny spadek wagi. Nawet o 7 kg w ciągu 12 tygodni (podczas gdy w grupie kontrolnej która nie jadła grejpfruta waga spadła zaledwie o 1 kg).
 

wspomaga pracę układu moczowego – głównie nerek – poprzez przyczynianie się do zwiększenia produkcji moczu ułatwia procesy oczyszczania organizmu
 
pomaga w profilaktyce przeciw nowotworom – jest idealny w zwalczaniu wolnych rodników oraz hamuje rozmnażanie się komórek już dotkniętych zmianami nowotworowymi – szczególnie mocno to widać w przypadku raka jelit

zapobiega sklerozie

wzmacnia odporność

 

wzmacnia kości – a to głównie za sprawą minerałów w nim zawartych

łagodzi objawy artretyzmu oraz reumatoidalnego zapalenia stawów
 

wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy
 

zewnętrznie – w postaci okładów czy maseczek – z powodzeniem można go stosować na trądzik i czyraki

często polecany przez dentystów jako naturalny sposób na uporanie się z płytką nazębną i zapaleniem dziąseł
 

I jeszcze wiele więcej informacji o korzystnym oddziaływaniu grejpfruta mogłabym tu napisać. A  już teraz zrobił mi się ogromny wpis o grejpfrucie – a tematu jeszcze nie wyczerpałam. Ponieważ nie napisałam jak działa na cellulit i w jaki sposób wykorzystywać go w walce z pomarańczową skórką – to następny wpis będzie właśnie na ten temat

8 komentarzy


  1. // Odpowiedz

    "Oczywiście nie sam tylko w połączeniu z lekami (potrafi podnieść wchłanianie niektórych leków nawet 15-krotnie)" co za głupoty piszesz!!!


  2. // Odpowiedz

    Witam chcę zakupić koncentrat na cellulit. I chciałam się dowiedzieć czy po każdym zabiegu trzeba zmyc preparat czy on się wchłania ? Pozdrawiam


  3. // Odpowiedz

    Agatka. Tez go lubię. I coraz częściej zjadam z osłonkami. Powoli sie do nich przekonuję
    Klaudia. – Ja osobiście nie zmywam koncentratu. Fajnie się wchłania i tak naprawdę nie ma czego zmyć. Zmywanie zimną wodą, czy okłady kostkami lodu – są wskazane gdy pieczenie jest zbyt mocne i chcesz złagodzić ten efekt. W innym wypadku – jak Ci nie przeszkadza – to spokojnie możesz pozostawić go na ciele


  4. // Odpowiedz

     
    Taki niewinny owoc, a ile ma zalet. Bardzo lubię go jeść i to nie tylko ze względu na jego właściwości, ale też na smak. Polecam ten owoc wszystkim z podwyższonym cholesterolem, ponieważ naprawdę  potrafi zdziałać cuda. 
    Co do celulitu, to myślę jednak, że najlepiej jest go zgubić ćwicząc i stosować przy tym oczywiście odpowiednią dietę.
    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga o zdrowiu i poradach dotyczących odżywiania czy ćwiczeń.
     
    Pozdrawiam,
    Andrzej, http://aborkowski24.pl 


  5. // Odpowiedz

    Dobrze wiedzieć o tym grejpfrucie, nie słyszałem, że tak silnie działa na leki..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *