Leczniczy rosół

Wiecie, że rosół to zupa, która jest nie tylko pyszna, ale także ma właściwości lecznicze? Podam wam dzisiaj przepis na rosół, który przekazywany jest w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie, a później napiszę wam słów kilka o właściwościach leczniczych rosołu.

Rosół leczniczy

rosół leczniczy

Mój dzisiejszy rosołek

Składniki:

3 gatunki mięsa (u mnie podudzie indyka, udko w kurczaka, kawałek wołowiny)

5 litrów wody

listek laurowy

ziele angielskie

3 marchewki

2 pietruszki

pół pora

mały seler

listek kapusty (opcjonalnie)

zioła: sól, pieprz, szczypta cukru,  kminek, majeranek, lubczyk, papryka słodka, kurkuma, czosnek (2 ząbki lub 1/4 łyżeczki suszonego) czasami dodaje też warzywa suszone takie gotowe, które można kupić w sklepie (ale warzywa! a nie jakaś vegeta czy coś!)

Do wody wkładam mięso, listek laurowy, ziele angielskie (kilka kuleczek) i gotuję do powstania piany. Pianę (tzw. szum) zdejmuję i dopiero potem dodaję warzywa i zioła. Rosół gotuję na wolniutkim ogniu minimum 2,5 godziny od zagotowania.

Czytaj także: Zabiegi na cellulit

A teraz powiem wam dlaczego te zioła akurat znajdują się w moim rosole, bo one nie są przypadkowo dobrane. Z tego co pamiętam jeszcze moja babcia mówiła żeby przypadkiem nie pomijać żadnego z ziół, bo wszystkie mają znaczenie.

Sól, pieprz – do smaku, ale nie przesadzajmy z solą

Cukier – sprawia, że rosół ma lepszy smak, jest przeciwwaga do soli

Kminek – zapobiega wzdęciom

Majeranek – dodaje aromatu, ale także ma działanie przeciwzapalne

Lubczyk – pomaga pozbywać się z organizmu toksyn

Papryka słodka – ma właściwości antynowotworowe

Kurkuma – daje rosołkowi piękny kolor, ale także ma właściwości antynowotworowe, poza tym wzmacnia organizm

Czosnek – naturalny antybiotyk, ale to pewnie każdy wie 😉

Mam taką koleżankę, która nie lubi rosołu, jak twierdzi – rosół to woda z tłuszczem. To prawda, ale z nie byle jakim tłuszczem. Żelatyna z rosołu powstała z rozpadu kolagenu hochzeitskleider wpływa regenerująco na wyściółkę jelit. Dlatego rosół polecany jest osobom, które mają problemy z jelitami.

Poza tym są inne cenne właściwości rosołu:

  • wspomaga odporność (dzięki bogactwu witamin i czosnkowi, a także zdrowym jelitom, które chroni kolagen)
  • chroni stawy, także dzięki kolagenowi
  • wspiera metabolizm
  • wpływa pozytywnie na wygląd naszej skóry i włosów (i znowu kolagen!)

Jest jeszcze jedna ważna rzecz za która ja lubię rosół. Na bazie rosołu można zrobić każdą inną zupę 🙂

Inne moje przepisy znajdziecie TUTAJ.

A wy, lubicie rosół?

Może zechcecie się podzielić swoim przepisem?

1001 sposobów na cellulit


Jeśli chcesz się pozbyć cellulitu zapisz się na mój NEWSLETTER
Wiem o cellulicie wszystko i  chętnie podam Ci 1001 sposobów, które pomogą Ci się go pozbyć!

Jeśli spodobał ci się ten artykuł – udostępnij go! ?

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *