×

Dieta wegańska a cellulit

Dieta wegańska a cellulit

Zastanawiałaś się ostatnio nad tym, czy twoja dieta, znaczy to co jesz – ma wpływ na powstawanie cellulitu?
Wiadomo, że to co kładziemy na talerz ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, ale czy dla powstawania cellulitu także? NO JASNE! Jeśli spotkasz kogoś, kto twierdzi inaczej, zmień znajomego 😉
Cellulit bardzo się lubi z toksynami, z produktami, które zatrzymują wodę w organizmie i z tłustym jedzeniem. Pisałam o tym wielokrotnie na blogu, a dzisiaj powiem ci jak dieta wegańska ma się do cellulitu. 

Dieta wegańska a cellulit


Jeśli chcesz zredukować wagę i pozbyć się cellulitu, możesz rozważyć przejście na dietę wegańską, zastąpienie mięsa, jajek, ryb, produktów mlecznych – owocami, roślinami strączkowymi, produktami pełnoziarnistymi, warzywami, mlekiem roślinnym itp. Upewnij się jednak, że twój lekarz nie widzi przeciwskazań. Nie polecam przechodzenia na tak radykalne diety bez konsultacji. Więcej z tego może być szkody niż pożytku. Zmiany nawyków żywieniowych powinny być nie tylko świadome, ale i dobrze zbilansowane, tak by organizm naprawdę w pełnie z tego korzystał.  Twój plan dzienny powinien zawierać produkty: bogate w błonnik, oparte na białku, odżywcze alternatywy o niskiej kaloryczności.


Jakie produkty w diecie wegańskiej będą redukować cellulit?


KASZA GRYCZANA

Kasza gryczana to pełnoziarniste ziarno bogate w białko, witaminę B, aminokwasy, lizynę, błonnik. Kasza gryczana zawiera niezbędne składniki odżywcze i doskonale sprawdza się w walce z cellulitem poprzez ekstrakcję toksyn z komórek tłuszczowych. Aminokwasy wspomagają naprawę komórkową i kolagenową. Warto wiedzieć, że produkty pełnoziarniste stabilizują poziom insuliny i poziom cukru we krwi, co jest też mega ważne!


KAPUSTA
Kapusta jest pełna bioflawonoidów, substancji detoksykujących, jest bogata w witaminy, E, K, C, bioflawonoidy. Spożywanie kapusty wzmacnia tkankę łączną i naczynia włosowate. Polifenole obecne w kapuście są czynnikami „przeciwzapalnymi” zmniejszającymi cellulit. Aby zachować składniki odżywcze zawarte w kapuście, podawaj ją z odrobiną oliwy z oliwek.


SOJA
Mleko sojowe wzbogacone wapniem staje się niezwykle popularne wśród wegan. Oprócz tego, że jest to bogaty w potas, witaminę B, cynk, kwasy tłuszczowe Omega 3, minerały, ma wysoką zawartość białka, które pomaga w budowaniu mięśni. Soja to „kompletne białko roślinne” oferujące różne korzyści zdrowotne. Brak silnych mięśni zapewnia wsparcie dla skóry, co skutkuje wiotczeniem i rozwojem cellulitu. W diecie antycellulitowej więc soja jest jak najbardziej na propsie!


NASIONA SŁONECZNIKA
Nasiona słonecznika są bogate w witaminę B6, świetny środek zwalczający grudki, dobre źródło cynku, potasu, witaminy E, wapnia. Białko dające siłę tkankom łącznym jest przez nią wchłaniane. Witamina B6 zapobiega retencji wody zmniejszając powstawanie cellulitu.


BORÓWKI
Są to owoce bogate w antyoksydanty, które rozbijają komórki tłuszczowe, wzmacniają tkankę łączną, poprawiają krążenie krwi, naprawiają komórki. Dzięki nim „produkcja kolagenu” jest stymulowana, tworząc jakby świeżą warstwę skóry! Taka regeneracja jest szczególnie ważna dla tych co nie chcą się szybko starzeć i nie chcą mieć cellulitu.


HUMMUS
Mieszanka nasion sezamu, ciecierzycy, cytryny, czosnku i oliwy z oliwek wspomaga minimalizację poziomu glukozy we krwi, co skutkuje niższym wydzielaniem insuliny. Ta zdrowa, gęsta pasta jest „niskoglikemicznym” pokarmem, który łatwo energetyzuje organizm, zatrzymując rozrost komórek tłuszczowych, a tym samym zmniejszając produkcję cellulitu. 


PAPRYKA
Zielona, czerwona, żółta papryka jest bogatym źródłem witaminy A, która z kolei współpracuje z witaminą C, zapobiegając uszkodzeniom komórek skóry. To ważne, bo uszkodzenia te są głównym powodem powstawania cellulitu. Papryka pobudza układ trawienny i stymuluje metabolizm, który ostatecznie rozbija komórki tłuszczowe.


GORZKA CZEKOLADA
Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników czekolady – możesz sięgnąć czasem po coś słodkiego i schrupać kawałek gorzkiej czekolady. Naturalne kakao w niej zawarte jest bogate w antyoksydanty rozkładające odkładanie się tłuszczu, poprawiające funkcjonowanie komórek. Jeden kawałeczek dziennie uwolni Cię od cellulitu poprzez metabolizm tłuszczu.

Jeśli lubisz słodkości, ale nie lubisz długiego sterczenia w kuchni, albo wręcz nie umiesz wypiekać ciast, zachęcam do wypróbowania szybkiego fit brownie z fasoli czerwonej! Przepis znajdziesz klikając w zdjęcie poniżej 🙂

1001 sposobów na cellulit


źródło artykułu: https://thecelluliteremoval.com/