Cellulit, a słodycze – 3 przepisy na zdrowe słodkości
Słodycze i cellulit – czy jedzenie słodyczy na związek z powstawaniem cellulitu? Takie pytanie na pewno stawia sobie niejedna kobieta. Jedni mówią, że aby się pozbyć cellulitu musimy zrezygnować całkowicie ze słodyczy. Inni przekonują, że słodycze można jeść, ale w ograniczonej ilości. Są też tacy, którzy starają się połączyć jedno z drugim. I ja właśnie do tych ostatnich należę. Uważam, że wszystko jest dla ludzi i warto szukać takich rozwiązań, które są skuteczne i zdrowe zarazem. Czy można jeść słodycze, gdy chcemy pozbyć się cellulitu? Oczywiście! Tylko trzeba wiedzieć jak jeść i co jeść. Dzisiaj podam ci trzy przykłady zdrowych słodyczy i dostaniesz ode mnie trzy proste przepisy na słodycze, które możesz zrobić samodzielnie w domu.
Cellulit, a słodycze – zasady jedzenia słodyczy
Jeśli zdecydowałaś się właśnie na usuwanie cellulitu, wiesz, że pozbycie się pomarańczowej skórki wiąże się z działaniem wielowymiarowym. Tak więc: ćwiczymy, masujemy się, stosujemy kosmetyki ujędrniające i uważamy co kładziemy na talerz. Cukier i cellulit – to przyjaciele. Niestety im więcej jesz słodyczy, tym trudniej będzie ci usunąć cellulit. Na szczęście w dzisiejszych czasach można jeść słodkie rzeczy, które nie będą zawierały cukru. Jak to zrobić? Masz dwa wyjścia, albo znajdziesz sobie dobry sklep, w którym będziesz kupować słodycze bez cukru, albo nauczysz się robić słodkości w domu! Ja polecam ten drugi sposób. Dzięki przepisom zaprzyjaźnionej autorki bloga Sekrety Diety nauczyłam się, że nie trzeba rezygnować ze słodyczy, wystarczy trochę wysiłku i można się cieszyć słodkim ciasteczkiem do kawy, bez obaw, że będziemy karmić cellulit.
Poniżej przedstawiam wam trzy propozycje na słodkości bez cukru. Te słodkości są jednocześnie bezglutenowe, gdyż autorka nie je glutenu. Powinno to więc ucieszyć także wszystkich, którzy chorują na celiakię.
Cellulit, a słodycze – czekoladki domowej roboty
Składniki na 10 sztuk:
5 łyżek jagły
4 łyżki masła orzechowego
gorzka czekolada
Jagłę wymieszać z masłem orzechowym. Gorzką czekoladę rozpuścić, wylać do silikonowych foremek na muffinki, tak, by powstała warstwa czekolady na dnie i warstwa po bokach, wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie wyłożyć do środka masę, a na wierzch wylać resztę czekolady. Ponownie wstawić do lodówki.
Cellulit, a słodycze – wegańskie brownie
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
2 duże banany
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki erytrolu
5 łyżek kakao
łyżeczka sody
Przygotowanie tego brownie jest dziecinnie proste. Wystarczy odcedzić fasolę i zmiksować z resztą składników. Wylać całość na blaszkę 20×20 cm i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Cellulit, a słodycze – tort bez cukru, glutenu i mleka
Składniki na placek:
4 jajka
szklanka erytrolu (można zamienić na 3/4 szklanki cukru)
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki kukurydzianej
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę, gdy będzie sztywna dosypujemy erytrol. Cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą.
Drugi placek robimy identycznie na końcu dodając 2-3 łyżki kakao. Placek piecze się około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół.
Masa:
litr mleka roślinnego (ja najczęściej robię z sojowego lub ryżowego)
4 budynie bez cukru
300 g masła roślinnego lub margaryny
zapach waniliowy lub inny (można też pominąć)
2 łyżki erytrolu (można też więcej jeśli lubisz słodsze masy)
Budyń przygotowuję według przepisu na opakowaniu, zamiast cukru dodajemy erytrol. Gdy będzie już gotowy, odstawiamy do wystygnięcia. Sekretem dobrej masy jest połączenie masła tudzież margaryny z budyniem o tej samej temperaturze. Budyń musi być dobrze wystygnięty, masło natomiast musi być w temperaturze pokojowej. Łączymy masło z budyniem miksując masę mikserem.
Przekładamy placki masą na przemian z dżemem (bez cukru). Każdy placek powinien być nasączony wodą z cytryną, by tort nie był suchy, tylko mokry i miękki.