Jak pozbyć się cellulitu – jedząc?
Sałata – tym warzywem warto się zainteresować nie tylko podczas walki z cellulitem, ale także z kilogramami. A to dlatego, że zawartość kalorii w sałacie jest minimalna – zjadając 100g sałaty dostarczymy zaledwie 15 kalorii naszemu ciału. A poza brakiem kalorii polecana jest ze względu na dużą zawartość cennych i często dostarczanych przez nas w zbyt małych ilościach ważnych mikro i makroelementów oraz witamin. A dokładnie żelaza, wapnia, magnezu, potasu oraz witamin A, E, D, C, B9 i kwasu foliowego. Dodatkowo bez trudu znajdziemy w niej karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy – czyli tak potrzebne nam antyoksydanty chroniące nas przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz poprawiające działanie naszego układu krążenia
Pomidory – idealne do odchudzania i walki z cellulitem. Są niskokaloryczne podobnie jak w sałacie – w 100 g pomidora znajdziemy zaledwie 15 kcal (to dlatego, że w 93% składają się z wody), a zawartość błonnika sprawia – że po zjedzeniu pomidora czujemy się najedzone. Zawierają dużo witamin i ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków i witamin. Potas – który dzięki swoim moczopędnym właściwościom pomoże nam pozbyc się nadmiaru wody z organizmu i ułatwi walkę z cellulitem wodnym. Pomidory sa także źródłem wapnia, magnezu, żelaza, oraz mniej spotykanych: manganu, miedzi i kobaltu. Witamina C – sprawia że skóra jest bardziej dotleniona oraz wzmacnia drobne naczynka krwionośne, witamina E – znany antyoksydant poprawiający funkcjonowanie naszego organizmu i walczący ze zmarszczkami przy okazji. Witamina PP – mająca wpływ na metabolizm cukrów oraz cholesterol, Witamina K z kolei przeciwdziała nadmiernej krzepliwości krwi – dzięki czemu krew może lepiej pełnić swoje funkcje
Grejpfruty – tu nie będę się powtarzać – temu cytrusowi poświęciłam całe 2 artykuły na blogu – wystarczy poszukać:)
– warto je jeść ponieważ zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych z grupy omega – 3, omega 6 i omega -9. Dzięki tym kwasom poprawia się nasz metabolizm, także w tych tkankach, które zaatakował cellulit. Dodatkowo te sprytne kwasy przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz ograniczają odkładanie się kolejnych warstw tłuszczyku w naszym organizmie. Dlatego pestki dyni i słonecznika czy orzechy włoskie warto wprowadzić jako zdrową przekąskę między posiłkami. Tym bardziej że dobroczynne właściwości kwasów omega nie dotyczą tylko naszego metabolizmu.