Fasola, a cellulit
Cześć!
Ostatnio pojawił się na moim blogu artykuł iście naukowy o body-wrappingu. Widziałam, że bardzo wam się podobał, więc dziś napiszę wam kolejny w podobnym tonie. Będzie wzniośle, będzie mądrze i naukowo! 😉
O fasoli rzecz jasna! 🙂
Skutecznych sposobów na walkę z cellulitem jest wiele, ale najskuteczniej działa połączenie zdrowej diety, odpowiednich ćwiczeń i masażu kosmetykami redukującymi pomarańczową skórkę. Cellulit jest przecież niczym innym, jak rozłożona tkanką tłuszczową pod naszą skórą. Aby skutecznie temu przeciwdziałać, należy przede wszystkim odpowiednio zbilansować własną dietę. W naszym codziennym jadłospisie powinny zatem pojawić się takie produkty, które wspomagają utrzymanie prawidłowej wagi oraz optymalne funkcjonowanie wszystkich naszych układów i narządów. Możemy do nich zaliczyć fasolę, która jest numerem jeden w walce o piękną sylwetkę i gładką, jędrną, miękką w dotyku skórę na całym naszym ciele.
Fasola jest najbardziej wartościowym warzywem strączkowym, jakie tylko może wydać ziemia. Obecnie w uprawie znajduje się około 400 różnych gatunków fasoli. Jest to warzywo bogate w cenne witaminy i minerały, niezwykle odżywcze, odporne na niesprzyjające warunki klimatyczne, a przede wszystkim nadające się do długiego przechowywania.
Najcenniejsze w fasoli jest białko roślinne. Ponadto, można w niej znaleźć witaminę C oraz A, potas, wapń i fosfor. Fasola jest również lepsza od grochu, ponieważ nie zawiera sodu. Możemy natomiast czerpać z niej żelazo, kwas foliowy, selen, a także cynk tak korzystnie działający na nasz organizm i zalecany szczególnie panom. W fasoli znajdziemy również lekkostrawną skrobię oraz inhibitory proteazy, które hamują rozrastanie się komórek nowotworowych. Nie ulega wątpliwości, że jest w niej również cenny dla odchudzania błonnik, który w głównej mierze przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu, a tym samym wspomaga redukcję cellulitu.
Wiadomo, że fasola działa dobroczynnie na nasz organizm. Dobrze jest wiedzieć, że zawiera ponad 20% białka, co istotne jest dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a także przydatne przy odchudzaniu. W tym właśnie białku znajduje się mnóstwo witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, która działa przeciwdepresyjnie, wspomaga pamięć, koncentrację oraz zdolność logicznego myślenia.
Największe zalety fasoli:
– wzmacnia system odpornościowy
– wspomaga prace układu nerwowego
– przydatna w profilaktyce nowotworowej
– pomaga w chronicznym i sezonowym przemęczeniu
– zalecana przy cukrzycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi
– działa moczopędnie oczyszczają organizm z toksyn
– działa łagodząco na objawy chorób nerek oraz pęcherza moczowego
– zmniejsza obrzęki.
Warto wspomnieć również, że fasola zwiera całkiem spore ilości lizyny, z której organizm produkuje karnitynę. Ona za to wzmacnia serce i tym samym chroni przed zawałem oraz chorobą niedokrwienną.
Dzięki temu, że białko zawarte w fasoli ma odczyn zasadowy, to doskonale reguluje i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w naszych organizmach. Ponieważ fasola hamuje nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych, to polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na nadkwasotę. Fasola i zawarte w niej kwasy tłuszczowe nienasycone obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a podwyższają poziom tego dobrego. Tym samym chronią nasz organizm przed miażdżycą, zakrzepami krwi oraz nadciśnieniem tętniczym.
Fasola zatem powinna być nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, ponieważ jest dla nas bardzo cenna. W walce o zgrabną sylwetkę jest niezastąpiona, a przy tym również skutecznie redukuje pojawiającą się na naszych udach, brzuchach i pośladkach skórkę pomarańczową, czyli cellulit.
Jeśli chcesz się pozbyć cellulitu zapisz się na mój NEWSLETTER
Wiem o cellulicie wszystko i chętnie podam Ci 1001 sposobów, które pomogą Ci się go pozbyć!
Jeśli spodobał ci się ten artykuł – udostępnij go! 🙂
1 comment