Warzywa antycellulitowe – dlaczego warto jeść brukselkę?
Lubicie brukselkę? Ja uwielbiam! Szczególnie taką, którą ugotuję na parze, a następnie poleję ciepłym, roztopionym masełkiem. Brukselka ma w sobie bardzo wiele cennych składników i witamin, ma niewiele kalorii i wspomaga usuwanie cellulitu. Nie wiem czy wiecie, ale sezon na brukselkę jeszcze trwa. U mnie na targu jeszcze można ją kupić, ale to nie potrwa długo! Czytajcie więc o właściwościach brukselki i biegiem po zakupy! Za kilka dni będzie już z późno.
Warzywa antycellulitowe – brukselka
Ma więcej witaminy C niż pomarańcze i więcej witaminy K niż czerwona kapusta – nigdy nie zapomnę tego zdania, które kiedyś przeczytałam o brukselce. A było to wtedy, gdy borykałam się ze strasznymi niedoborami witamin. Lekarka zapisała mi mnóstwo suplementów diety i tabletek do łykania. Nie lubię tabletek, więc zaczęłam szukać zdrowych zamienników. Postanowiłam podreperować swój organizm jedzeniem owoców i warzyw. Łatwo nie było, ale jeśli regularnie będziemy jeść warzywa, owoce (przynajmniej 5 porcji dziennie), to nasz organizm odczuje i będzie pozytywny efekt. Co prawda naturalne sposoby działają wolniej i na ich efekty trzeba dłużej poczekać, ale warto!
Brukselkę warto jeść, bo:
1. Zawiera bardzo dużo witaminy C, a witamina C jak wiadomo jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki witaminie C jesteśmy odporni na choroby, a nasza skóra starzeje się wolniej. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu w skórze. Ubytek kolagenu to jedna z przyczyn cellulitu. Pamiętajmy więc, że jeśli będziemy jeść produkty bogate w witaminę C, będzie nam łatwiej wygrać z cellulitem!
2. Brukselka to także bogactwo witaminy K. Witamina K jest dobrze znana ze swojej roli w krzepnięciu krwi, ale jest również jedną z najważniejszych witamin dla układu sercowo-naczyniowego . Chcesz mieć zdrowe serce- jedz brukselkę!
3. Czytałam ostatnio artykuł, w którym było napisane, że brukselka ma właściwości antynowotworowe, a wszystko dzięki silnym przeciwutleniaczom. Gdy organizm wyniszczony po chorobie wraca do siebie warto jeść brukselkę, to warzywo poprawia odporność, pomaga nam wrócić do dobrej kondycji. Pamiętajmy jednak, że brukselka podobnie jak większość warzyw traci cenne właściwości podczas gotowania.Dlatego gotujmy ją krótko, najlepiej na parze.
4. Brukselka zawiera wapń, magnez, potas – dzięki temu wzmacnia pracę układu krwionośnego i serca. Jeśli więc mamy problemy z krążeniem, z sercem koniecznie musimy ją jeść! Żadne witaminy nam jej nie zastąpią! Brukselka także reguluje ciśnienie krwi i chroni przed zawałem- to także warto wziąć pod uwagę.
5. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu brukselka może być bez strachu spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę.
6. Brukselka ma niewiele kalorii – to także wielki plus szczególnie dla tych, którzy się odchudzają, albo starają się zredukować cellulit. Jest tylko jeden minus spożywania brukselki – podobnie jak inne warzywa kapustne – powoduje wzdęcia, ale czy to jest aż taka wielka wada to nie wiem. Biorąc pod uwagę pozostałe cudowne właściwości, chyba ten jeden malutki minusik przy tym ginie! 😉
Jak jeść brukselkę?
Ja, jak już wspominałam gotuję ją na parze, a potem albo obsmażam na maśle, albo polewam roztopionym masłem. Brukselkę można też dodawać do zup, można ją dodawać do sałatek, albo… zrobić z niej sok!
Dasz wiarę?!
Jak zrobić sok z brukselki?
Na początek warto zaopatrzyć się w wyciskarkę wolnoobrotową, a następnie wrzucić do niej po kolei:
10 główek brukselki
2 szklanki fasoli szparagowej
ogórek gruntowy
cytrynę obroną ze skórki
Tak przygotowany sok z brukselki warto pić codziennie dla zdrowia, dla urody, dla wypędzenia cellulitu!
Jeśli lubisz soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne zajrzyj TUTAJ po więcej przepisów.
Jeśli chcesz się pozbyć cellulitu zapisz się na mój NEWSLETTER
Wiem o cellulicie wszystko i chętnie podam Ci 1001 sposobów, które pomogą Ci się go pozbyć!
Jeśli spodobał ci się ten artykuł – udostępnij go!
1 comment